"There comes a time in your life, when you walk away from all the drama and people who create it.
You surround yourself with people who make you laugh.
Forget the bad and focus on the good. Love the people who treat you right, pray for the ones who don't.
Life is too short to be anything but happy. Falling down is a part of life, getting back up is living."
José N. Harris

tisdag 8 mars 2011

2:a Klimakteriet*** 2nd Menopause

Positivt tänkande var det, ja. Någon där uppe utmanar mig gång på gång. Efter ultraljud hos gynekologen idag är det ett faktum, mina äggstockar har "dragit sig tillbaka" och jag är i klimakteriet-igen. 2:a gången på ett år. Tack cellgifter! Men nu förblir det nog så. Tja, lite sorgligt är det allt- det sista hoppet om att eventuellt någon gång få fler barn försvann. Men tror mig, jag har gråtit färdigt mina tårar över det och är enormt tacksam för den fine son jag har. Dessutom har jag ju nu en förklaring till varför min urin inkontinens kom så plötsligt och att mitt sfinkterruptur läckage börjat igen (läckage av nr 2, efter förlossningen sprack jag hela vägen och fick med plastikkirurgi åtgärda den stora skadan. Har varit nästan helt återställd tom nu för några dagar sedan). Avsaknaden av östrogen i kroppen gör att slemhinnor bli torra, musklerna svaga och ledvärken ökar.
Så, ser ni mig under en plötslig svettningsattack så vet ni varför! ;) Jag kanske ska starta klimakterierådgivningsbyrå. Jag menar, hur många personer har erfarenheten att gå igenom det 2 gånger?
Jag får ofta frågan hur jag kan vara så stark i alla dessa motgångar. Mitt svar är att jag har inget annat val, verkligen inte.
Men naturligtvis blir jag ledsen och uppgiven emellanåt. Idag har jag haft en sådan dag, varit enorm förkyld och tyckt synd om mig själv. Men så får man ta nya tag och tänka att klimakteriet, läckage och annat elände...jag kan hantera det, bara cancern försvinner. Snälla!
***
Positive thinking it is. I am being challenged again. Had an ultrasound examination done today at the gynecologist. It is a fact, my ovaries has gone "to sleep" and I am experiencing menopause- again. The second time in a year. Thanks, chemo!
Most likely this is my real menopause, at 38...- the last hope of maybe some day have another child is finally gone. But believe me, I am done crying over that and I am so very grateful for the beautiful son I have.
Well, at least I have an explanation to my leakage problems- Why it came so sudden and that leakage nr 2 started a few days ago (damage from giving birth. I had plastic surgery to correct that and it has been fine until recently). The lack of estrogen is the reason for dry mucous membranes, weak muscles and joint ache. At least you know why I am experiencing sudden sweat attacks, you can't miss them! ;) Maybe I should start my own business and give menopause advice- I mean, it can't be many people out there experiencing it twice?
I am often asked the question how I can be so strong through all this. My answer is, I don't have a choice, I really don't.
But of course I get sad and dejected at times. Today has been such a day. I have a really bad cold and I have felt very sorry for myself. After a while it is to dig deep again, to think that despite issues such as menopause early in life, leakage and other crap... I can handle it, I just want the cancer to disappear. Please!

8 kommentarer:

Ann Viner sa...

Fy f-n för all jäkelskap du får ta dig igenom.
Älskade gumman! du vet var jag och många andra finns när du inte orkar vara stark. Jag tänker och känner med dig.
Många kramar!

Marie-Louise sa...

Ja fy vad man får utstå!
Har själv kommit i klimakteriet sedan ett halvår tillbaka,tack vare den antihormonbehandling jag får för min bröstcancer.Upplever att värmevallningarna är jobbiga.
Här i Kalmar Läns landsting får vi som genomgår denna behandling en remiss gällande akupunktur. Jag har gjort 7 behandlingar nu av 14 och upplever att vallningarna inte blir lika intensiva och kommer inte lika tätt. Man måste ju ta till de knep som finns, så kolla du med ditt landsting vad som gäller för dej!Vårhälsningar!!!

JonteJenna sa...

Fy F-N Annika, jag kan inte ens sätta mej in i hur du måste må...men det är som du säger, man måste få lov att tillåta sig vara nere, vara deppig och tycka synd om sig själv emellanåt för att orka att kämpa.
Känner verkligen med dej och skickar massor av stark energi till dej// Kramar om dej!

Viktoria sa...

Aj då. Det var ju inte alls bra. Men man vet aldrig. Kroppen kan återhämta sig på det mest förvånandsvärda sätt ibland. Nu fick du i alla fall en förklaring till kisseriet. Jag hoppas du fick en plan till hjälp också.

Har börjat svettas mer igen. Tror helt enkelt på att det börjar bli varmare ute. Solen står ju på rejält ibland. Har inte mycket problem en sval dag. Testa akupunktur om du tycker det blir för jobbigt.
Jag ska till gynekologen nästa vecka. Ska bli kul (?) och se hur min äggstockar ser ut.

Puss och kram

Sister Moonshine sa...

Ja, det där låter ju inte kul. Men ditt positiva och glada humör verkar inte tas ned av något. Får jag skicka en vårkram? Även om det just nu börjat snöa här hos mig. Blä!

Vårkram alltså.

/Åsa

Malin Bergeryd sa...

Läser din blogg med jämna mellanrum. Får många tankeställare av dina inlägg. Jag tror många gånger att jag har det jobbigt och besvärligt i livet men så fel jag har, jag har inte det jobbigt och besvärligt jag har tillfällig motgång som oftast reder upp sig ganska snabbt. Mina tankar är hos dig och jag vill att allt så småningom ska bli bra för dig och din familj. Omvärlden har mycket att lära av dig. KRAM

Anonym sa...

Hej!
Nu har jag följt din blogg, sen jag fick min diagnos i september. Jag är 34 år och har också hamnat i "klimakteriet". Jag tycker att det är jobbigt att svettas så på nätterna. Har inte du ont av det?

//Anna

Annika sa...

Åh fina ni, tack för era kommentarer. De värmer!! Akupunktur, vilken bra idé. Att jag inte tänkte på det, det ska jag absolut prova.
Anna, jodå, nattliga svettningar har jag många av... kan inte gnälla på allt i bloggen ;) Vet du vad jag gör? Jag lägger ett badlakan i sängen och sover på det så att jag sliper byta lakan varje natt. "Bara" till att byta handduk... Har du några andra tips?
Kramar till er alla!
Annika